top of page
b_B0I0704_edited.jpg
SÄLJ VIRKE: Image

VILL DU SÄLJA VIRKE?

VÄLKOMMEN TILL OSS - VI HJÄLPER DIG MED DIN AVVERKNING

Hör av dig i ett tidigt skede så att vi tillsammans kan gå igenom hela avverkningsprocessen. 

 

Säljer du till oss på rot tar vi hand om hela processen från avverkningstillstånd till virkeslikvid.  Vi och våra erfarna skogsentreprenörer sköter smidigt hela virkesaffären för dig.

Du kan även välja att teckna ett leveransavtal. Då avverkar du och kör ut leveransvirket själv.

Vi kan alla hjälpas åt i att hålla hjulen i rullning i det åländska samhället. Vi förädlar största delen av det åländska virket på våra anläggningar i Strömsängarna och i Önningeby. Våra sågar har ett löpande behov av timmer och vi har stort intresse av att kontraktera avverkning, gallring och leveransvirke.

SÄLJ VIRKE: Services

VARFÖR SÄLJA TILL ÅLANDS SKOGSINDUSTRIER?

TILLSAMMANS SKAPAR VI MERVÄRDE I DEN LOKALA ÅLÄNDSKA EKONOMIN

DUBBELCERTIFIERING

Miljöfrågorna är viktiga för både skogsägarna och för oss. Därför är vi dubbelcertifierade. Vi har både PEFC och FSC® spårbarhetscertifikat vilket möjliggör högre virkeslikvid för skogsägaren som själv är certifierad.

Certifikaten är ett bevis på att skogsbruket drivs på ett långsiktigt hållbart sätt. 

BRA TIMMERUTBYTE

För att få det bästa värdet ur stockarna är det viktigt att maximera timmermängden. Vi apterar också korta längder (37 och 40 dm) av allt timmer. Den minsta toppdiametern är 12 cm på allt timmer och 6 cm på massaveden. De korta längderna och det klenare timret ökar timmerutbytet i skogen och gör att du får ut ett mervärde ur din skog.

MER BETALT FÖR STÖRRE VOLYMER

Vi använder en rotprislista för rotavverkningar. Detta innebär att priserna bestäms enligt ett flertal faktorer, bl.a. trädslag, medelstamvolym och körsträcka. För rotpartier över 1.000 m3 har vi nyligen infört 1 euro/m3 extra betalning för hela partiet. Rotpriserna ses över kontinuerligt. Kontakta din virkesinköpare för en prisuppskattning på din avverkning.

DIN AVVERKNING BIDRAR TILL
CIRKULÄR EKONOMI

Visste du att då du säljer en förnyelseavverkning på rot till oss kan vi även ta tillvara grot (hyggesrester, grenar och toppar) när vi avverkar. Groten flisas och används för att ersätta fossila bränslen. För skogsägaren underlättar det både då man skall röra sig i skogen och då man skall plantera nytt. Och så ser det förstås vackrare ut också när det är städat!

SÄLJ VIRKE: List

TA VARA PÅ DINA FÖRMÅNER - Som virkesleverantör får du rabatt vid inköp av virkesprodukter vid Önningebys direktförsäljning.

b_b0i5135_edited.jpg

HUR GÅR JAG TILLVÄGA?

Är det något du funderar på så ta kontakt med våra virkesinköpare så hjälper vi dig att hitta rätt!

 

OSÄKER PÅ VAD DU SKALL GÖRA? PRATA MED OSS!

NY SOM SKOGSÄGARE?

Boka ett möte med oss så hjälper vi dig att se över din helhet och vilka alternativ du har som skogsägare. Kanske har du nåt specifikt område som du är osäker på. Vad är bästa åtgärden eller duger det till avverkning? Kom ihåg att vi köper in virke från små områden också och kan ofta samordna så att din skog avverkas smidigt då vi redan finns i området!

LÄS DIN SKOG OCH TA HJÄLP AV OSS!

GALLRA I TID

Det är viktigt att de bästa stammarna får utrymme att växa till sig. När och hur du gallrar har stor betydelse för skogens avkastning. En annan fördel med att gallra i rätt tid är att beståndet tål stormar bättre i framtiden.  

Unga skogar växer snabbare än man tror! Du kan preliminärt planera åtgärder t.ex. när du skall gallra, men gå ofta ut i skogen och följ med. Titta på trädkronorna och hur mycket plats de har. Tumregeln är att hellre gallra lite för tidigt än för sent.

AVVERKNINGSLOVEN I SKICK?

MYNDIGHETSKRAV

Du som skogsägare behöver tillstånd då du avverkar. Det gäller både gallringar och förnyelser. Tillstånden är kostnadsfria och i kraft i 3 år. Ett beviljat avverkningstillstånd innebär att myndigheterna har fått säga sitt gällande fornlämningar och miljöhänsyn.

 

Säljer du på rot till oss så tar vi hand om tillståndssökandet. Kom ihåg att vid leveransaffärer är det du själv som är ansvarig. 

HAR SKOGEN VÄXT FÄRDIGT?

FÖRNYA I TID

Klimatförändringen finns redan idag. Den tillför både risker och möjligheter. Genom att förnya i tid löper du mindre risk att drabbas av rotröta, stormskador och insektsangrepp. Det ändrade klimatet ger samtidigt kortare omloppstid och snabbare tillväxt. 

Det finns flera förnyelsemetoder och det är inte alltid lätt att veta vilken metod eller tidpunkt som är bäst. Hör av dig så hjälper vi dig och funderar tillsammans. 

SÄLJ VIRKE: List

HEJ SKOGSÄGARE! DET ÄR VI SOM KÖPER DITT VIRKE

HÖR GÄRNA AV DIG SÅ PLANERAR VI TILLSAMMANS VILKA LÖSNINGAR SOM ÄR BÄST FÖR DIG.

b_B0I0440.jpg

OSKAR QVARNSTRÖM

Skogschef
Inköpsområden:
Jomala, Brändö, Finström, Kumlinge & Mariehamn

b_B0I0445-2.jpg

ROGER VESTLING

Inköpsområden:

Föglö, Lumparland, Kökar, Lemland & Sottunga

b_B0I0474.jpg

JOHN WICKHOLM

Inköpsområden:

Vårdö, Sund, Saltvik, Eckerö, Hammarland & Geta

Andreas Sjölander_edited.jpg

ANDREAS SJÖLANDER

Inköpsområde:

Åboland

SÄLJ VIRKE: Meet the Team

FÖR DIG SOM SÄLJER LEVERANSVIRKE

DATUM

DATUM ATT KOMMA IHÅG

Leveransvirke måste överenskommas på förhand i ett leveransavtal.

SORTIMENT

SORTIMENT  OCH MÅTT PÅ LEVERANS

Här kan du ladda hem ett PDF dokument med de viktigaste uppgifterna gällande leveransvirke.

PRISER

Vårens leveranspriser som är i kraft till 1.1.2024:
Grantimmer                  62€/m3

Talltimmer                     57€/m3
Klentimmer                   45€/m3

Barrmassaved               32€/m3

Björkmassaved             29€/m3

Lövmassaved                26€/m3

Kontakta din virkesinköpare gällande rotpriser!

APTERING

VIKTIG INFORMATION OCH APTERINGSRÅD TILL DIG SOM AVVERKAR SJÄLV

Det första skedet i virkesförädlingen är aptering och kapning av sågtimmerstammarna. Det lönar sig att vara noggrann med apteringen och försöka göra stockar som ger en så värdefull sågvara och så lite spill som möjligt!

SÄLJ VIRKE: Infographics

AKTUELLT I SKOGEN

Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
SÄLJ VIRKE: Blog2 Custom Feed

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR

Här hittar du allmänna avtalsvillkor för rotavverkning.

VEM ÄR VEM?

Vi, Ålands Skogsindustrier, är ett bolag som arbetar med virkesanskaffning och skogstjänster, producerar cellulosa- och energiflis, samt förädlar virkesprodukter.
* * *
Ålands skogsvårdsförening är en intresseorganisation för skogsägarna och erbjuder rådgivning, skogsvårdsarbeten och utbildning. Föreningen sköter även PEFC certifieringen.

SÄLJ VIRKE: List
bottom of page